Kako poteka avtomatizacija v industriji?

Standard

Avtomatizacija v industriji poteka na različnih nivojih. Danes je namreč možno krmiliti praktično vsak proces, pa naj gre za prezračevanje, ogrevanje, hlajenje in ostale procese, ki so vezani na sam objekt, ali pa gre za same proizvodne procese. Pri tem pa je nujno poznavanje PLC programiranja oziroma krmiljenja, na voljo pa mora biti tudi ustrezna oprema, ki je zasnovana prav v ta namen.

avtomatizacija v industriji

Za uspešen postopek avtomatizacije

V današnjih časih je ta na srečo že zelo izpopolnjena, zato omogoča enostavno krmiljenje skorajda vseh procesov, tudi tistih najbolj zahtevnih. Seveda pa zato ni potrebna le ustrezna oprema, ampak tudi ustrezno znanje tistega, ki poskrbi za krmiljenje. Če bo zadoščeno vsem naštetim pogojem, bo avtomatizacija v industriji gotovo uspešna.

Krmiljenje različnih procesov

Če želimo določen proces avtomatizirati, potrebujemo ustrezen PLC oziroma PLK krmilnik. PLC je namreč kratica za programmable logic controller, kar v slovenščino prevajamo kot programabilni logični krmilnik in označujemo s kratico PLK.

Kakšen krmilnik izbrati?

Pri tem imate na voljo več različnih proizvajalcev in modelov, med katerimi lahko izbirate. Katerega med njimi boste izbrali oziroma kateri bi bil najprimernejši za vas, je odvisno od tega, za kaj ga boste uporabljali, pa tudi od različnih drugih dejavnikov. Ko izbirate ustrezen krmilnik, je tako pri tem treba upoštevati:

  • kakšne funkcionalnosti omogoča določen model,
  • kakšne so njegove tehnične specifikacije,
  • za kakšno zahtevnost procesov je primeren,
  • kakšno znanje je potrebno za njegovo upravljanje,
  • kakšne razširitve in nadgradnjo omogoča.

Ustrezna oprema in usposobljen kader

Poleg samega krmilnika pa boste za uspešno krmiljenje različnih proizvodnih in drugih procesov potrebovali še drugo opremo, ki je nujna zato, da lahko avtomatizacija v industriji nemoteno poteka. Tudi pri nakupu opreme so na voljo zelo raznolike možnosti, ki so prilagojene različnim potrebam uporabnikov, podjetij, industrijskih panog itd. Poleg tega pa je bistven tudi dobro izobražen in izkušen kader, ki obvlada upravljanje omenjene opreme in krmilnikov ter se dobro spozna na PLC programiranje oziroma krmiljenje tako v teoriji in praksi.