Tekstilni, plastični ali kovinski povezovalni trakovi – kakšne izbrati?

Standard

Prav vsi se uporabljajo za povezovanje tovora na paletah, ki s tem dobi večjo stabilnost, seveda pa med njimi obstajajo tudi določene razlike, zaradi katerih so bolj primerni za določen namen kot drugi.

Razlike med različnimi vrstami trakov za povezovanje

Razlike se kažejo v natezni trdnosti, odpornosti na različne zunanje dejavnike, fleksibilnosti oziroma upogljivosti, načinu uporabe (ročno oziroma strojno), teži ter različnih drugih lastnostih, zato nikakor ni vseeno, kakšne izberete. Da boste lažje izbrali ustrezno, si več o njih preberite v spodnjem članku ali pa obiščite spletno stran strokovnjakov za pakiranje Intercommerce, kjer prav tako lahko izveste več o njih oziroma jih tudi kupite.

Kovinski trakovi

Povezovalni trakovi, ki so narejeni iz kovine oziroma iz jekla, imajo najvišjo natezno trdnost. Ta je celo dvakrat večja kot pri drugih vrstah trakov, zaradi tega so najbolj primerni za uporabo pri zelo težkem tovoru. Tudi najtežji tovor bo z njihovo pomočjo namreč ostal varno spravljen na paleti oziroma bo imela ta odlično trdnost in stabilnost.

Tekstilni kompozitni trakovi

Zelo močni so tudi tekstilni trakovi, poleg tega pa so lahko upogljivi in zaradi tega prilagodljivi obliki tovora. Hkrati pa so zaradi tega tudi bolj enostavni za uporabo, kar je še dodaten plus. Njihova prednost je tudi v tem, da so cenejši od kovinskih, zato z njihovo pomočjo lahko precej prihranite. Poleg tega pa ne rjavijo in so zelo lahki, zato praktično nimajo vpliva na skupno težo tovora na paleti.

Plastični trakovi

PP ali PET povezovalni trakovi so prav tako odlična možnost. Pri tem je treba upoštevati, da je PET plastika zelo odporna, zato se takšne trakove uporablja tudi kot nadomestek kovinskih – torej so zelo močni. Medtem ko se PP trakovi uporabljajo predvsem za povezovanje kartonov ali drugega podobnega blaga z nižjo težo. Glavna prednost takšnih trakov je predvsem veliko bolj ugodna cena, zato se jih pri tovoru z nižjo ceno vsekakor splača uporabiti, saj zelo dobro opravljajo svojo nalogo. V primeru, da ima blago višjo ceno, pa izberite PET plastiko.