Sestava grelcev

Standard

Kaj so sploh grelni elementi in čemu služijo? So industrijski grelni elementi, ki ga je mogoče vstaviti v različne naprave, ki omogočajo lokalizirano oz. natančno segrevanje. Element se vstavi skozi izvrtano odprtino. Velikost je odvisna od zahtev ali specifikacij. Od teh je odvisna tudi sama temperatura delovanja samega grelca.

Delovanje grelcev

Delujejo tako, da skozi tuljavo v grelec spustijo enosmerni ali izmenični tok, ki segreva žico. Pri tem nastane toplota, ki se prenaša iz samega elementa v okolico. Tovrstni elementi veljajo za ene najbolj učinkovitih za prenos toplote.

Kako jih delimo?

Grelce delimo na tiste, ki delujejo pri nizki, srednji in visoki temperaturi. Na podlagi moči grelnega elementa je odvisna tudi dejanska delovna temperatura. Pomembno je, da se sam ogrevalni element spremlja skozi celoten proces segrevanja. Saj lahko pride do poškodb.  

Poškodbam se lahko izognemo z temperaturnimi regulatorji in senzorji za nadzor temperature med samim delovnim procesom. Kakšna temperatura se pri tem uporablja je odvisna od same moči grelca. Pri tem si pomagamo z merilno enoto Watt. Nadzor moči je pomemben dejavnik pri grelnih elementih, ki imajo veliko grelno moč.

Sestava:

 • Ogrevalna tuljava
 • Izolacija
 • Podloga
 • Grelna žica

Boj podrobno sestavo in specifikacijo grelcev, si lahko ogledate na https://elektromehanika-hozic.si/elektricni-grelci/patron-grelci/. Ogrevalna tuljava je najpogosteje izdelana iz zlitine niklja in kroma. Pravimo ji tudi nikrom. Sama žica je ovita okoli keramičnega jedra. Na število grelnih palic vpliva predvsem zahtevana temperatura ter moč samega grelca.

Ta je lahko enofazni ali dvofazni. Zelo pomembna je tudi sama izolacija grelne naprave. Brez izolacije, bi prišlo do neposrednega stika s palico, kar lahko povzroči kratki stik in odpoved naprave. V skrajnih primerih lahko pride tudi do odpovedi naprave ali požara. Da ne bi prišlo do kritičnih napak se namestijo različni senzorji ali regulatorji toplote, kateri napravo izklopijo še preden pride do pregrevanja.

Ena izmed poglavitnih prednosti tovrstnih naprav je, da se lahko popolnoma prilagodijo zahtevam naročnika oziroma specifikacijam določene naprave.

Za kaj se uporabljajo tovrstni grelci?

 1. Segrevanje plinov
 2. Segrevanje tekočin
 3. Vroče žigosanje
 4. V stistalnicah za laminiranje
 5. Zelo pogosti so v medicinski opremi
 6. V polprevodnih elementih
 7. Za plastično oblikovanje izdelkov
 8. V različni znanstveni opremi
 9. Oblikovanje gume
 10. V proizvodnji hrane
 11. Različne gorilne celice
 12. V napravah za merjenje različnih senzorjev..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *