Prednosti dostave od vrat do vrat

Standard

Ljudje smo se navadili, da lahko večino opravkov opravimo kar s pomočjo spleta. Če moramo plačati račune, za to poskrbimo kar preko spletne banke. Če je potreben nakup oblačil, špecerije, športnih pripomočkov ali daril, si lahko ravno tako pomagamo s spletom – ne le, da lahko odlično primerjamo cene in najdemo posamezen izdelek po najbolj ugodni ceni, temveč nam ga dejansko tudi dostavijo na dom. In če smo že pri dostavi – kaj je z »dostavo preko spleta«? Neverjetno je namreč, da lahko preko spleta opravimo toliko različnih stvari, a če hočemo poslati paket, naj bi šli menda še vedno na pošto. Torej paket pripravili, ga odnesli v avto, peljali do pošte in tam oddali.

Hm … Če lahko vse drugo opravimo preko spleta, zakaj potem ne bi tudi tega opravili preko spleta?

Žal naša pošta za to nima posluha, saj še vedno zahteva, da celo navadno pismo prinesemo do najbližjega poštnega nabiralnika ali poštnega okenca. Kako bi bilo enostavno, če bi morali zgolj imeti zalogo znamk, pa bi poštar takrat, ko nam pošto dostavi, izpred naše hiše preprosto tudi pobral pošto, ki jo nameravamo odposlati … Pošta pač ni prilagodljiva. In zato so potrebne alternative – če se največji igralec na trgu ne želi prilagoditi, so temu toliko bolj nagnjeni drugi. Kurirske službe, ki vedo, koliko pomeni, če se ti ni treba voziti na pošto, temveč lahko naročiš kurirja, ki pošiljko prevzame kar na tvojih vratih – in jo tudi dostavi do vrat naslovnika.

Zakaj je to tako pomembno? Najprej zato, ker bi nam pot do poštev vzela čas. Če razmislimo o tem, da bi se do pošte mogla odpraviti tajnica, ki sicer v majhnem podjetju dviguje telefon in sprejema stranke, je jasno, da tega časa nima. Prav tako strankam ne more reči, da bodo dobile pošiljko dostavljeno enkrat naslednjega dne – odvisno od tega, kdaj pač hodi poštar. Ne, dostava mora biti hitra. Kurir mora stranko poklicati in se z njo dogovoriti o dostavi – nič ni hujšega kot poštar, ki prinese paket na vrata takrat, ko nas ravno pet minut ni doma, nato pa pusti listek, da naj pridemo pošiljko prevzeti sami (ampak šele čez nekaj ur, ko se bo vrnil s svojega obhoda). In seveda je pot do pošte še toliko bolj neprijetna, kadar je zunaj dež ali pol metra snega – tudi to velja upoštevati